Möjligheter

IT öppnar stora möjligheter till att utveckla både kvalitet och effektivitet i skolan. Faktum är att IT är den viktigaste frågan som skolpersonal och skolpolitiker har att hantera i sin hela yrkeskarriär.
tangentbordbla

I princip kan man säga att IT förändrar vad vi menar med:

1. Klassrummet
2. Lektion
3. Schema
4. Läromedlen
5. Läraren
6. Skolan

Ser man IT enbart som en ny apparat som lärarna ska lära sig hantera, börjar man trampa upp en liten stig. Utmaningarna är bla hur man organiserar undervisningen, utvecklar organisationen och förändrar arbetssätt och metoder. Här finns nycklarna till lärarnas krav på högre status och lön. Motprestationen består i att lära sig se de nya möjligheter som öppnar sig.
Det kommer behövas en rad nya spännande, utvecklande och stimulerande funktioner för få allt att fungera. Även läraryrket kommer att lösas upp i tid och rum. Kanske kan du som lärare snart "jobba hemifrån" och ha elever på olika platser i landet.. i världen. Kanske kan du få mer kontroll på din arbetstid. Antalet timmar du måste göra eller vara på en speciell plats kommer att förändras till uppgifter (beting) som behöver vara klara vid en viss tidpunkt, inte var och när du utför dem. 
Tänk när eleverna börjar "jobba hemifrån". Om det går att göra i 20% av fallen, kanske det mellan worldpaddor finns stora pengar att spara på skolskjutsar, lokalkostnader, material, kopiatorer och personalkostnader. Ser man på kvalitetsfrågorna går det att höja resultaten för alla elever. IT skapar förutsättningar för individuell studietakt och att det finns resurser för de som är behov av särskilt/mer individuellt stöd. 
Pedagogiskt är möjligheterna enorma. IT gör det möjligt att illustrera, repetera, emulera, simulera och interagera nästan i det oändliga. Det blir inte längre nödvändigt att vara på en bestämd plats, vid en bestämd tidpunkt för att lära sig. Tillgången på digitala lärresurser på nätet växer explosionsartat. Snabbare än du tror kommer din skola vara uppkopplad.
Många av skolans vanliga problem, t.ex brist på tid, lärare och gamla läromedel kan ha sin lösning med IT. Det gäller bara att ha rätt kunskap om hur man använder IT för att utveckla skolans verksamhet.

Fler artiklar...

GTranslate

Swedish Chinese (Traditional) English French German Hindi Japanese Thai

NÄTRASTVAKTEN

DIN DIGITALA RÅDGIVARE

Första 15 min är gratis.
Därefter 500:- + moms/15 min.

KLICKA HÄR

Tekniska krav: Webbläsare..
Kamera, mikrofon och projektor gör det mycket bättre.
Betala med Swish eller kort via PayPal.
(Boka tid direkt i min kalender här.)
Go to top