NÄTRASTVAKTEN

NYHET:

liveonline3

NÄTRASTVAKTEN

Nätrastvakten tar hand om skolans mobilproblem.

Ger du dina elever tillgång till någon som kan hjälpa dem

på nätet, där de är, när det händer?

Slipper eleverna oroa sig för kränkande händelser i mobilen,
slipper lärarna konflikter och alla kan fokusera på lärandet.

Ni får en kod till Nätrastvakten (bilden ovan) som placeras på skolans hemsida. 
Lärare, föräldrar och elever kan klicka på bilden och få hjälp med sina mobilproblem online. (Prova själv att klicka!) 
Du får frågor/problem vidarebefordrade med epost till av dig/ bestämd mottagare (Kuratorn?)
KOM IGÅNG, DET FINNS INGET ATT VÄNTA PÅ!
 
Gör din intresseanmälan här.
HemNyheter

Nyheter

MYNDIGHETER UNDERKÄNDA

Myndigheterna som ska skydda barnen på nätet saknar själva förståelse för hur det fungerar.

- Barnen söker allt i mobilen, men där finns inte myndigheterna som skall hjälpa dem!
UNDERKÄNT
Flera myndigheter som jobbar med barn och ungas hälsa och trygghet får underkänt i sin förståelse för ungas verklighet. De saknar kompetens att nå fram till och kommunicera med unga människor på ett effektivt sätt. Framförallt handlar det om bristen på sk ”responsive design”. Dvs att myndigheternas information inte går att läsa på en mobiltelefon. I praktiken betyder det att barn och unga aldrig hittar råd, stöd och hjälp från dessa myndigheter.
Vi har granskat och testat hemsidor hos några av myndigheterna som huvudsakligen har barn och ungdomar som huvudsaklig målgrupp. Det är Barnombudsmannen, BO, Barn- och elevombudet, BEO och Medierådet. Samtliga får underkänt. Sämst i klassen är BO. 
bohemsmedieradaethemsbeohem
FÖRTROENDEFRÅGA
Det är inte bara en fråga om kosmetik. Det är en allvarlig förtroendefråga. Det måsta vara prio 1 att man förstår sin målgrupp och kan kommunicera dem. Saknar de kunskap om att barnen numera använder mobilen för att söka svar på sina frågor?

- Nämen, det här är ju förfärligt dåligt, säger Ulf Silling expert på ungas nätanvändning från Säkeronline.se

Utger man sig för att vara någons ombudsman har man lite att leva upp till. Alternativet är att man byter namn, annars är det fråga om vilseledande marknadsföring. Besvikelsen måste vara stor för de barn som associerat Barnombudsmannen med någon barn kunde få hjälp från.
Vad är det för signaler man skickar till våra barn? Hur ska myndigheterna kunna få förtroende hos de unga, när de inte ens kan kommunicera? Helt klart är att det inte är något man prioriterat. Obegripligt!
Att barn verkligen hittat fram och ställer frågor till BO i deras ”livechatt” låter osannolikt.

Fakta är att 93% av 11-åringarna surfar på nätet i sin mobiltelefon. Högre upp är det nära 100%. Det de unga inte hittar i mobilen, det finns inte. Att de skulle ta sig tid och ”zooma” i en dålig hemsida, är inte att tänka på.
ÖVERGIVNA AV VUXNA
På nätet söker de unga fakta i skolan, svaret på livets gåtor och lösningar på sina problem. De hittar likasinnade att dela sin ångest med. De får kontakt med olika ”rådgivare” med tips om hur man tar livet av sig eller skaffar droger. Samhället, myndigheter, skolan ,de vuxna, mamma och pappa lyser med sin frånvaro. Övergivna av de vuxna som ännu inte är ikapp med tiden, är de unga idag utelämnade till sig själva och googla på sina problem. Varför mår de unga allt sämre?
Lyssna gärna på en intervju med Ulf Silling i SR P4 här.

BOT MOT SPICE & ANDRA NÄTDROGER

LARMRAPPORTER OM SPICE & ANDRA NÄTDROGER

Vi möts av allt fler rapporter om nätdroger och unga som överdoserat, hamnat på sjukhus och tom avlidit. Trots att Tullen gör 100% fler beslag än för ett år sedan, så står polisen,andra förebyggande verksamheter och myndigheter ofta handfallna inför utvecklingen.
Det är inte bara spice som är problemet. Nu för tiden är det många ungdomar som "boffar" eller "gladear", som vi burkar kalla hushållsnära droger, för att de finns lätt tillgänliga i många hem. Många vuxna är helt aningslösa om de här problemen eller hur de ska lösas. Allt fler unga mår all mer psykiskt dåligt. De lämnas ensamma på nätet utan att vuxna ser eller hör deras rop på hjälp. De googlar på sina problem och får vara glada över att hitta stöd hos likasinnade att dela sina ångest med.

 

STnatdroger
- Vi får nu mycket bra respons på vårt nya föredrag: UNGA, DROGER OCH SOCIALA MEDIER.
När det inte hjälper med skärpta lagar fler poliser, börjar allt fler inse att man kanske måste jobba på ett nytt sätt. Det är ANDT-förebyggare, polisen, socialtjänsten, fält och fritid mfl som behöver få nya perspektiv och arbetsredskap. Vi erbjuder ett helt nytt sätt att arbeta. Det handlar om att se möjligheterna på nätet i stället för bara problem.
Vi hoppas att Länsstyrelserna och/eller Landstingen skall se det strategiska värdefulla att jobba mer uppkopplat. Nu är det mest kommuner där man har samverkansavtal som är intresserade. Det saknas dock en nationell samordning och strategi, vilket tyvärr den nya Folkhälsomyndigheten inte ännu ser som sitt uppdrag. Kanske är det andra organisationer som är mer i takt med tiden, som kan agera.
Nätdrogerna, med de senaste incidenterna och dödsfallen med spice har fått flera media att uppmärksamma problemen. Sundsvalls Tidning har belyst problemen i flera artiklar och senast hur man skulle kunna jobba lite mer pro-atkivt, uppkopplad där de unga trots allt befinner sig hela tiden.

SUNDSVALLS LÄR SIG MER OM NÄTET

HÖGSTA BETYG I SUNDSVALL 

sdldagbladet
När folkhälsorådet i Sundsvall gjorde en enkät och frågade föräldrar vad helst skulle vilja veta mer om, stod kunskap om hur man skyddar barnen på nätet högst upp. I skolorna var man också mycket intresserade. Dels för att skolans personal behöver få mer kompetensutveckling, men också att elverna får kunskap om hur man skyddar sig själv, är viktigt.

 


UTVÄRDERING GAV HÖGSTA BETYG 

kikelev

Först ut var elever, skolpersonal och föräldrar i 2 skolområden. Områdeschefen, rektorer, föräldrar och alla elverna var mycket nöjda efteråt. Det blev högsta betyg i kommunens utvärdering:

Skolpersonal: 4,8 av 5

Föräldrar: 4,4 av 5

Eleverna var också mycket nöjda, men gav sina bedömningar direkt online i sina mobiler.Nu vill fler skolor göra samma sak till vårterminen.

Säker på nätet i Hedemora

FULLSATT PÅ FÖREDRAG I HEDEMORA

I Hedemora uppmärksammades nyligen FN´s Barnkonvention under vecka 47. Bland annat fick elever, lärare och föräldrar lära sig mera om vad som händer och finns på nätet i form av risker, främst kring mobbning och kränkningar. hedemoradt5
 
Det var elever i klasserna 3-6 i Västerby skola, samt Vasaskolans högstadium som prioriteras. Kommunens lärare erbjöds en gemensam föreläsning om hur man förebygger nätmobbning och andra problem. Även samtliga föräldrar fick inbjudan till en kvällsföreläsning under måndagen, där det var fullsatt.
- Vi fick uppdraget av Elevhälsan i Hedemora, som är mycket nöjda med arrangemanget. Nu har man fler intresserade föräldrar och skolor som hoppas få lära sig mer om säkerhet på nätet under våren.

SJÄLVKRITIK BÄTTRE ÄN KÄLLKRIT

SJÄLVKRITIK BÄTTRE ÄN KÄLLKRITIK

Skolan ska ju bygga på ju forskning och beprövad efarenhet. När du jobbar med källkritik, hur har du källgranskat det? Vad är omfattningen? Vem har drabbats? Vad är konsekvenserna? Många har tom svårt att hitta exempel och efterlyser dem på här FB. Andra sprider själv bilder och BER om spridning för att visa barnen hur mycket det kan spridas.

Tjejer5OhhS

Varifrån får skolan uppfattningen om att källkritik är viktigt? Är du själv källkritisk när du läser myndighetens bloggare sprida rykten om ryktesspridning? Andra som sprider källkritiken har mer pengar än kompetens.
Exempel:
- En person spred rykten om att hen´s butik var stängd, men det var den inte.
- Krukväxter som kan förgifta husdjur.
- Hunnen Attilas grav har hittats.
- En påhittat person var mördad.
- För två år sedan publicerade Dagens Nyheter en kommentar från ett falskt Zlatan-konto på Twitter.
- "Köks-Emma” utgav sig för att vara restaurangbiträde.
Nä? Det var som f... Hur ska det gå för våra barn? Är det en fara för demokratin?

Hur källkritisk är du när du lär dig om eller går på kurser om källkritik?
Har du frågat vilken forskning det bygger det på?
Läs mer: SJÄLVKRITIK BÄTTRE ÄN KÄLLKRIT

Fler artiklar...

GTranslate

Swedish Chinese (Traditional) English French German Hindi Japanese Thai

NÄTRASTVAKTEN

DIN DIGITALA RÅDGIVARE

Första 15 min är gratis.
Därefter 500:- + moms/15 min.

KLICKA HÄR

Tekniska krav: Webbläsare..
Kamera, mikrofon och projektor gör det mycket bättre.
Betala med Swish eller kort via PayPal.
(Boka tid direkt i min kalender här.)
Go to top