NY YouTube-KANAL

NÄTRASTVAKTEN

NYHET:

liveonline3

NÄTRASTVAKTEN

Nätrastvakten tar hand om skolans mobilproblem.

Ger du dina elever tillgång till någon som kan hjälpa dem

på nätet, där de är, när det händer?

Slipper eleverna oroa sig för kränkande händelser i mobilen,
slipper lärarna konflikter och alla kan fokusera på lärandet.

Ni får en kod till Nätrastvakten (bilden ovan) som placeras på skolans hemsida. 
Lärare, föräldrar och elever kan klicka på bilden och få hjälp med sina mobilproblem online. (Prova själv att klicka!) 
Du får frågor/problem vidarebefordrade med epost till av dig/ bestämd mottagare (Kuratorn?)
KOM IGÅNG, DET FINNS INGET ATT VÄNTA PÅ!
 
Gör din intresseanmälan här.
HemNyheterSäkeronline

Säkeronline

Elever direktsänder lärare från ny mobilapp!

Har du undrat vad som ska komma efter Instagram och Snapchat?

Jo, den nya appen heter Periscope och sprider sig nu snabbt bland elever på svenska skolor. 

perilarare

Där filmar man, i direktsänding, sina kompisar och aningslösa lärare. Där får man kommentarer av varierade slag om såväl lärare som andra elever.
Sakeronline.se går nu ut med en varning till såväl lärare som föräldrar.
– Det gäller att hänga med ungdomarna i den snabba digitala utvecklingen, säger Ulf Silling. 
Allt kan missbrukas, men det gäller för skolan att vända det till sin fördel. Här ligger lösningen på många av skolans problem, inte minst de sjunkande PISA-resultaten och lärarbristen. De gäller för skolan att vara relevant och möta eleverna utifrån deras intressen, behov och förutsättningar.
 
VARNAR LÄRARE

periutmana

Allt fler lärare varnar nu sina kollegor i sociala medier för den nya appen. Bra för de lärare som använder sociala medier, men de är inte så många. Finska lärarförbudnet har redan varnat sina medlemmar.
Utanför skoltiden är det vanligt att man erbjuder sig att visa eller göra saker, om de uppnår ett visst antal tittare.
Precis som med Ask, frestar det att visa mer och ställa allt intimare frågor, medans många tittar på. Här förekommer flickrummet, omklädningsrum och klassrummet.

EGEN DIREKTSÄND TV-KANAL

Man kan säga att Periscope är som Ask.fm, Snapchat och Instagram, fast live och direktsänt. 
Var man har nu sin egen TV-kanal, och hela världen kan titta. Vem som helst kan ha appen i sin mobil och med en knapptryckning sända när som helst. Du kan lokalisera kanaler/sändningar att titta på via en interaktiv världskarta i realtid.

perikartaSAKNAR DIGITAL KOMPETENS

Tyvärr är det som vanligt att eleverna är före sina lärare, när det gäller digitaliseringen. Det är djupt problematiskt, då förutsättningarna för lärandet nu ändrar sig vecka för vecka och lärarna saknar kompetens att utnyttja digitaliseringens möjligheter.
Tyvärr är jag rädd för att vi nu snabbt får se ett rop ett på förbud, isf att lärarnas får rätt kompetensutveckling.

 

DIGITALISERINGEN

Digitaliseringen är lösningen på många av skolans problem, men tyvärr saknar skolan digital kompetens. Det kommer kosta många år av farligt IT-experimenterade för våra barn och extremt många miljarder av våra skattepengar för samhället. 
Vill du lära dig mer om skolans digitalisering och hur man jobbar digitalt, se mer om våra uppskattade föredrag här. Ni kan även bjuda in vår IT-strateg till ett lärarlag eller skolledning för rådgivning/bollplank och kanske spara 3 års farligt IT-experimenterande. Vår expert Ulf Silling, har drygt 30-års erfarenhet av samhällets digitalisering.

Utvärderingar av elever

UTVÄRDERINGAR OCH SYNPUNKTER

FRÅN

ELEVER I SOCIALA MEDIER

rec3  rec4  

 

rec1  rec2

 

rec5  rec6

 

rec7  rec8

 

rec9  rec10

 

rec11  rec12

   

Grovt tjänstefel av BEO!

Det är oroande att Caroline Dyrefors Grufman och hennes myndighet, BEO, inte har bättre kunskap om barn och ungas verklighet. Hon talar om behov av förebyggande arbete, men saknar själv kunskap om hur man gör.
BEO vet inte ens själva hur man kommunicerar med barn och unga 2015. Barn som far illa och googlar efter hjälp (i sin mobil) kan inte läsa BEO´s hemsida. Den är helt enkelt inte anpassad till mobiler med sk "responsive design”. Att unga numera lever sitt liv och söker svar på sina frågor i mobilen, verkar okänt för BEO.
MÄRKLIGA SIFFOR
Det blir ännu mer klart när BEO redovisar sina nya siffrorsiffror. Där uppger man att kränkningar bland pojkar är 50% vanligare än bland flickor. Det strider mot alla andras kunskap kunskap och erfarenhet. Flickor är i alla kategorier av sociala medier klart överrepresenterade. Det är flickorna som oftast kränker varandra med elaka kommentarer till utlagda bilder och när de chattar i sociala medier. I takt med att allt fler yngre får mobiltelefon, går problemen dessutom sedan några år nedlåt i åldrarna. Nu vill många skolor ha hjälp redan i årskurs 3.
HELT MISSAT MOBILEN
BEO har helt missat mobil-utvecklingen. Caroline Dyrefors Grufman brukar i sina anföranden torgföra 10 år gammal kunskap. Hon påstår att kränkningar oftast sker på fritiden, utanför skolan. Hon glider förrädiskt om föräldrarnas ansvar, vilket lätt lockar skolan att frita sig från ansvar. I verkligheten pågår det dygnet runt, även i skolan i mobilen.
GROVT TJÄNSTEFEL
Det måste betraktas som grovt tjänstefel att myndigheter som skall skydda våra barn inte vet något om deras verklighet och hur man kommunicerar med dem.
BEO OKÄNT BLAND SVERIGES ELEVER
I 10 år har SAKERONLINE.SE lärt 100.000 barn, föräldrar och skolpersonal om hur man skyddar sig på nätet. Se pressklipp från Radio, Tv och tidningar här. Sedan BEO´S tillkomst har vi frågat (och informerat) om de känner till BEO. Vanligt är att bland barnen är det 0%, föräldrar 2% och skolpersonal, numera kanske 30%.

MYNDIGHETER UNDERKÄNDA

Myndigheterna som ska skydda barnen på nätet saknar själva förståelse för hur det fungerar.

- Barnen söker allt i mobilen, men där finns inte myndigheterna som skall hjälpa dem!
UNDERKÄNT
Flera myndigheter som jobbar med barn och ungas hälsa och trygghet får underkänt i sin förståelse för ungas verklighet. De saknar kompetens att nå fram till och kommunicera med unga människor på ett effektivt sätt. Framförallt handlar det om bristen på sk ”responsive design”. Dvs att myndigheternas information inte går att läsa på en mobiltelefon. I praktiken betyder det att barn och unga aldrig hittar råd, stöd och hjälp från dessa myndigheter.
Vi har granskat och testat hemsidor hos några av myndigheterna som huvudsakligen har barn och ungdomar som huvudsaklig målgrupp. Det är Barnombudsmannen, BO, Barn- och elevombudet, BEO och Medierådet. Samtliga får underkänt. Sämst i klassen är BO. 
bohemsmedieradaethemsbeohem
FÖRTROENDEFRÅGA
Det är inte bara en fråga om kosmetik. Det är en allvarlig förtroendefråga. Det måsta vara prio 1 att man förstår sin målgrupp och kan kommunicera dem. Saknar de kunskap om att barnen numera använder mobilen för att söka svar på sina frågor?

- Nämen, det här är ju förfärligt dåligt, säger Ulf Silling expert på ungas nätanvändning från Säkeronline.se

Utger man sig för att vara någons ombudsman har man lite att leva upp till. Alternativet är att man byter namn, annars är det fråga om vilseledande marknadsföring. Besvikelsen måste vara stor för de barn som associerat Barnombudsmannen med någon barn kunde få hjälp från.
Vad är det för signaler man skickar till våra barn? Hur ska myndigheterna kunna få förtroende hos de unga, när de inte ens kan kommunicera? Helt klart är att det inte är något man prioriterat. Obegripligt!
Att barn verkligen hittat fram och ställer frågor till BO i deras ”livechatt” låter osannolikt.

Fakta är att 93% av 11-åringarna surfar på nätet i sin mobiltelefon. Högre upp är det nära 100%. Det de unga inte hittar i mobilen, det finns inte. Att de skulle ta sig tid och ”zooma” i en dålig hemsida, är inte att tänka på.
ÖVERGIVNA AV VUXNA
På nätet söker de unga fakta i skolan, svaret på livets gåtor och lösningar på sina problem. De hittar likasinnade att dela sin ångest med. De får kontakt med olika ”rådgivare” med tips om hur man tar livet av sig eller skaffar droger. Samhället, myndigheter, skolan ,de vuxna, mamma och pappa lyser med sin frånvaro. Övergivna av de vuxna som ännu inte är ikapp med tiden, är de unga idag utelämnade till sig själva och googla på sina problem. Varför mår de unga allt sämre?
Lyssna gärna på en intervju med Ulf Silling i SR P4 här.

BOT MOT SPICE & ANDRA NÄTDROGER

LARMRAPPORTER OM SPICE & ANDRA NÄTDROGER

Vi möts av allt fler rapporter om nätdroger och unga som överdoserat, hamnat på sjukhus och tom avlidit. Trots att Tullen gör 100% fler beslag än för ett år sedan, så står polisen,andra förebyggande verksamheter och myndigheter ofta handfallna inför utvecklingen.
Det är inte bara spice som är problemet. Nu för tiden är det många ungdomar som "boffar" eller "gladear", som vi burkar kalla hushållsnära droger, för att de finns lätt tillgänliga i många hem. Många vuxna är helt aningslösa om de här problemen eller hur de ska lösas. Allt fler unga mår all mer psykiskt dåligt. De lämnas ensamma på nätet utan att vuxna ser eller hör deras rop på hjälp. De googlar på sina problem och får vara glada över att hitta stöd hos likasinnade att dela sina ångest med.

 

STnatdroger
- Vi får nu mycket bra respons på vårt nya föredrag: UNGA, DROGER OCH SOCIALA MEDIER.
När det inte hjälper med skärpta lagar fler poliser, börjar allt fler inse att man kanske måste jobba på ett nytt sätt. Det är ANDT-förebyggare, polisen, socialtjänsten, fält och fritid mfl som behöver få nya perspektiv och arbetsredskap. Vi erbjuder ett helt nytt sätt att arbeta. Det handlar om att se möjligheterna på nätet i stället för bara problem.
Vi hoppas att Länsstyrelserna och/eller Landstingen skall se det strategiska värdefulla att jobba mer uppkopplat. Nu är det mest kommuner där man har samverkansavtal som är intresserade. Det saknas dock en nationell samordning och strategi, vilket tyvärr den nya Folkhälsomyndigheten inte ännu ser som sitt uppdrag. Kanske är det andra organisationer som är mer i takt med tiden, som kan agera.
Nätdrogerna, med de senaste incidenterna och dödsfallen med spice har fått flera media att uppmärksamma problemen. Sundsvalls Tidning har belyst problemen i flera artiklar och senast hur man skulle kunna jobba lite mer pro-atkivt, uppkopplad där de unga trots allt befinner sig hela tiden.

Fler artiklar...

GTranslate

Swedish Chinese (Traditional) English French German Hindi Japanese Thai

NÄTRASTVAKTEN

DIN DIGITALA RÅDGIVARE

Första 15 min är gratis.
Därefter 500:- + moms/15 min.

KLICKA HÄR

Tekniska krav: Webbläsare..
Kamera, mikrofon och projektor gör det mycket bättre.
Betala med Swish eller kort via PayPal.
(Boka tid direkt i min kalender här.)
Go to top