HemOmSynsätt

Synsätt

Skolan

Skolan är numera en konkurrensutsatt verksamhet. Det ställer större krav på ledningen för att överleva. Vi tror att det blir allt mer viktigt att kunna tänka i termer av marknad, kund, serivcegrad, profil och inte minst kvalitet och resultat.
Det är  en stor omställning från att vara politikerstyrd med direktiv uppifrån till att börja utgå från marknaden och blir styrd av kundens behov. Många års nya påfund och teorier om hur man nu skall jobba i skolan har säkert dessillusionerat många lärare. Säkert har många lärare tänkt många gånger, jaja det blir nog bra och gjort som vanligt.
Luttrade lärare lever nu farligt om de tror att IT är ännu ett påfund uppifrån. Vi står inför ett paradigmskifte där alla begrepp som relaterar till tid och rum i skolan kommer att omprövas. Den som inte hänger med i svängarna ligger löst till. Det är en ren tidsfråga innan många skolledningar ser rationaliseringsvinster med den nya tekniken. Många lärare har god anledning att oroa sig över  den närmaste framtiden.
Lösningen på lärarnas högre lön och status finns i kompetensutveckling. Lärare som tar till sig och utvecklar lärandet med ny teknik kommer ha en bättre attraktionskraft på arbetsmarknaden. Den som tror sig sitta säkert bör betänka att de som för några år sedan jobbade på Posten där alla betalade sina räkningar, satt säkert. Numera ligger Posten till höger om potatisen på Konsum.

ALLA FÅR DE BÄSTA LÄRARNA

MÅL: ALLA FÅR DE BÄSTA LÄRARNA

När skolan, kommunen, Skolverket, förlagen eller någon privat aktör har en "kunskapsbank" på nätet kan alla få tillgång till de bästa lärarna. Det finns redan idag några tjänster åt det hållet. På YouTube är det fullt av dem.
Många ser t.ex The Flipped Classroom som ett sätt där varje lärare spelar in sina genomgångar. När skolledningen förstår att IT kan lösa många av skolans problem och öka tillgängligheten, kommer man också snart se stora rationaliserings- och kvalitetsvinster. Här realiseras "den likvärdiga skolan" på riktigt.
Läs mer: ALLA FÅR DE BÄSTA LÄRARNA

Lärarnas högre lön & status

VALLÖFTE: HÖGRE LÖN OCH STATUS TILL LÄRARNA

Lärare som jobbar på ett mer tidsenligt, mer effektivt och för eleverna mer relevant sätt kommer vara mer attraktiva. När lärarna och lärandet finns tillgängliga dygnet runt oavsett var man befinner sig, får eleverna i princip obegränsad tillgång till lärare. Då ökar resultaten.
Färre lärare kommer kunna hjälpa fler elever. Fler lärare med olika lärstilar kan hjälpa samma elever. När lärandet/ lärarna finns på nätet, tillgängligt för eleverna i deras mobiler, surfplattor och datorer ökar resultaten.
Läs mer: Lärarnas högre lön & status

Individuell studietakt

MÅL: INDIVIDUELL STUDIETAKT

Alla barn lär sig inte i samma takt eller bäst på samma sätt. Att skolan producerar utblidning efter elevernas tillverkningsår hörde kanske hemma under förra seklets industrisamhälle. Nu gör IT-utvecklingen det möjligt att realisera en individuell studietakt. Grundskolan kan ta 6,5 år för vissa och kanske 10 för andra.
När skolan och lärarna finns tillgängliga på nätet, kan var och en lära sig i sin egen takt. Det behöver kanske inte ens pågå i ett visst klassrum, med en viss lärare. När alla instruktioner, information, hänvisningar till lärresurser och lärarnas genomgånger finns tillgängliga i mobilen, surfplattan eller hemma i datorn, kan man lärar sig i sin egen takt.

 

Underkategorier

 • IT & Politik
  Hela samhället utanför skolan är numera uppkopplat och tillgängligt dygnet runt i våra mobiler. I skolan däremot, ser man mobiler som ett problem och datorer som en ny pedagogisk apparat.
  Man funderar mest på hur appar och knappar ska användas i klassrummet, inte hur IT ska lösa skolans problem, höja resultaten eller öka tillgängligheten till lärandet. 
  mellan vagskal
   
  Avsaknad av nationella visoner, mål och IT-strategier gör att var och en tvingas bli sin egen lyckas smed. Utan politiska anvisningar till Skolverket står lärar- och rektorsutbildningen utan tidsenlig kompetens  Så i princip saknar alla inblandade kunskap för att föra skolan in i den allt mer uppkopplade framtiden.
  Det kommer kosta samhället många miljarder och mycket värdefull tid. Som alternativ har vi här samlat några förslag till politikerna som kan föra utvecklingen framåt.
  Är du intresserad och vill formulera IT-strategier, en digital agenda eller veta mer om hur IT-utvecklingen ska lösa skolans problem och höja resultaten? Gör en intresseanmälan här.

GTranslate

Swedish Chinese (Traditional) English French German Hindi Japanese Thai

NÄTRASTVAKTEN

DIN DIGITALA RÅDGIVARE

Första 15 min är gratis.
Därefter 500:- + moms/15 min.

KLICKA HÄR

Tekniska krav: Webbläsare..
Kamera, mikrofon och projektor gör det mycket bättre.
Betala med Swish eller kort via PayPal.
(Boka tid direkt i min kalender här.)
Go to top