HemOmSynsättIT & PolitikVallöftenLärarnas högre lön & status

Lärarnas högre lön & status

VALLÖFTE: HÖGRE LÖN OCH STATUS TILL LÄRARNA

Lärare som jobbar på ett mer tidsenligt, mer effektivt och för eleverna mer relevant sätt kommer vara mer attraktiva. När lärarna och lärandet finns tillgängliga dygnet runt oavsett var man befinner sig, får eleverna i princip obegränsad tillgång till lärare. Då ökar resultaten.
Färre lärare kommer kunna hjälpa fler elever. Fler lärare med olika lärstilar kan hjälpa samma elever. När lärandet/ lärarna finns på nätet, tillgängligt för eleverna i deras mobiler, surfplattor och datorer ökar resultaten.
När färre lärare också har fler elver ökar deras värde för arbetsgivaren. De lärare som har rätt kompetens blir mer attraktiva och kan höja sina löner. Kompetensen som behövs är att förstå hur man arbetar mer uppkopplat (Flipped classroom, MOOC) och lotsa/coacha eleverna i det digra utbudet av digitala lärresurser.

 

LÄRARE BEHÖVER INTE BLI IT-EXPERTER

Man behöer inte själv bli IT-expert och kunna göra egna läromedel. Det är kraftigt överskattat och ett slöseri av tid och resurser. Lärarna bör av många skäl, avstå att själv göra egna "läromedel". De kan aldrig konkurrera med elvernas upplevelser och erfarenhet av andra tjänster på nätet. Däremot bör skolan/kommunen ha en lärbank som är kvalitetssäkrad, för lärarna att plocka/hänvisa till.

 

VIKTIGASTE ÅTGÄRDEN

Den enskilt viktigaste åtgärden skolan kan göra med IT är att göra skolan och lärandet tillgänglig på alla "plattformar". Det är nyckeln till ökad relevans, effektivitet och tillgänglighet. IT är främst "vägen" till och "platsen" för lärandet. Inte att eleven skall använda IT som ett pedagogiskt verktyg i klassrummet. All IT-uteckling strävar mot ökad mobilitet, oberoende av tid och rum. Där du är, när du har tid och lust.

LÖSNING PÅ LÄRARBRISTEN

Här finns också lösningen på, den av Lärarförbundet påstådda avsaknaden av 50.000 lärare år 2020. Den ekvationen har 2 sidor. Antingen behövs fler lärare eller så utvecklar man arbettssätt, metoder och organisation så verksamheten blir mer effektiv. Det kräver i sin tur kompetensutvecling för skolledningen, om det är de som leder verksamheten.

GTranslate

Swedish Chinese (Traditional) English French German Hindi Japanese Thai

NÄTRASTVAKTEN

DIN DIGITALA RÅDGIVARE

Första 15 min är gratis.
Därefter 500:- + moms/15 min.

KLICKA HÄR

Tekniska krav: Webbläsare..
Kamera, mikrofon och projektor gör det mycket bättre.
Betala med Swish eller kort via PayPal.
(Boka tid direkt i min kalender här.)
Go to top